Presentacions de «La derrota perpètua» a Canals i en Ontinyent


Presentacions de «La derrota perpètua» a Canals i en Ontinyent

El cap de setmana passat el cicle de presentacions de la derrota perpètua va visitar Canals i Ontinyent. Després de la presentació de Xàtiva, la publicació que arreplega les biografies de tots els valencians de la Costera, Canal de Navarrés i la Vall d’Albaida exterminats en camps de concentració nazis, serà donada a conéixer de manera directa en totes les localitats d’estes comarques amb víctimes. El divendres va ser el Centre Cultural Ca don José de Canals, organitzat per l’Ajuntament de Canals i l’associació la Pebrella.

A Canals, dos dels coautores d’este treball (Salvador Català i Ximo Vidal) es van detindre especialment en els casos dels canalenses Antonio Moreno Ballester, Vicente Soriano Giménez, Francisco Pérez Colomer i Arcadio Sancho Sanchis. Es va sumar als autors José María Sancho, investigador local que va descobrir la identitat dels tres veïns assassinats i incinerats en Gusen, i que va arribar a localitzar i entrevistar a una descendent d’Arcadio Sancho, l’únic dels quatre que logó eixir amb vida. Ximo Vidal va presentar la proposta d’adhesió al projecte internacional europeu denominat Pedres per la Memòria, amb el qual es recorda a les persones assassinades en els camps de concentració, i que consistix a col·locar una espècie de xicoteta llamborda amb el nom de l’executat sobre placa de llautó o bronze en el carrer, o la casa si encara existix, on va nàixer. Ja han sigut col·locades diverses en diferents localitats com Requena o Ontinyent, i s’espera que vagen apuntant-se al projecte molts altres pobles i ciutats amb víctimes, com Canals.

Pròximes presentacions

L’endemà, es va dur a terme la segona presentació en el local social de l’associació cultural El Llombo d’Ontinyent, que va ser a càrrec del coautor Guillem Llin. En col·laboració amb Pep Barberà, tots dos van reflexionar sobre el feixisme i van narrar les vivències i horrors patits pels republicans locals deportats, en concret Gonzalo Ureña Donat, Vicente Sais Micó, Rafael Torró Garrigós, Francisco Santamaría Tortosa, Rafael Donat Vidal, Virgilio Torró Calatayud, Jose María Martí Belda i Vicente García Reig. Les pròximes presentacions es portaran els pròxims dies 7 i 9 de desembre a la Pobla del Duc i Fontanars dels Alforins.

+ No hi ha comentaris

Escriu el teu